Onze ervaringen met de Bora Pure

Onze ervaringen met de Bora Pure

Wij schrijven en doen aanbiedingen uit eigen initiatief, we hebben geen banden met de fabrikant en het merk Bora.

De Bora Pure serie is de nieuwste ontwikkeling van Bora. Met deze serie worden de Bora Basic BIU en BIA vervangen door de Bora Pure, PURU en PURA. Bora brengt hiermee de kookplaat naar een nieuw niveau. In dit artikel vindt je onze ervaringen met de Bora Pure

Bora Pure kookplaat

Net zoals bij de andere Bora kookplaten is ook de Bora Pure voorzien van een kookplaat met de zogenaamde 4 24 indeling. Dit houdt in de er 4 pannen met een doorsnee van 24cm tegelijk op de kookplaat passen.

De kookplaat is voorzien van een vernieuwd bedieningspaneel. Bora noemt deze zelf de ‘intuïtieve sControl-bediening’. Een verticale slider die de 4 kookzones op de kookplaat bedient. Dit systeem is enorm eenvoudig in gebruik.

Hoe ziet de Bora Pure er uit?

Bora geeft zelf aan een minimalistische stijl te hebben toegepast bij het ontwerpen van de Pure Serie. De kookplaat heeft over de gehele oppervlakte dezelfde hoogte. Voorheen kwam het afzuigrooster er een stukje bovenuit.

De Bora Pure is personaliseerbaar met verschillende kleuren instroom opening. Zo leg je gemakkelijk een persoonlijke touch aan de kookplaat.

Bron: Youtube

Mogelijkheden Bora Pure.

De Bora Pure is in 2 varianten leverbaar:

Bora PURU (Recirculatie)

De Bora PURU is voorzien van actieve koolstoffilters die de lucht zuiveren en vervolgens terugblazen in de ruimte. Het grote voordeel hiervan is dat er geen afvoer naar buiten hoeft te worden aangelegd. En doordat je geen lucht naar buiten blaast houdt je de warmte binnen. Vooral ‘s winters kun je dit terugzien op de gasrekening. Ook bij huizen met luchtverwarming is het belangrijk geen afvoer naar buiten aan te leggen. Dit kan het systeem ontwrichten en ervoor zorgen dat de verwarming niet goed werkt.

Het grote nadeel van een recirculerende afzuiging is dat de filters regelmatig vervangen moeten worden. Voor Bora kookplaten zijn deze koolstoffilters al snel €100 per stuk. Ondanks het feit dat Bora het afraad, adviseren wij vaak een plasmafilter.

Bora PURA (luchtafvoer)

De variant PURA is gemaakt om lucht af te voeren. Dit model is in aanschaf €100 goedkoper doordat er geen koolstoffilter bij zit. Wanneer je deze kookplaat wilt aansluiten zijn er echter wel hulpstukken benodigd, deze lopen ook redelijk in de papieren. Daarnaast is het minder milieuvriendelijk en slecht voor de stook kosten.

Prijs Bora Pure

De meeste fabrikanten van kookplaten met afzuiging zetten zich actief in zodat hun kookplaat niet via internet wordt aangeboden. Hierdoor is het niet gemakkelijk een antwoord te vinden op deze vraag. Daarnaast zijn er vele aanbieders die verschillende prijzen hanteren.

Na wat vergelijkend warenonderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat de meeste aanbieders van de Bora Pure een prijs hanteren in de prijsrange €2275-€2450. De variant die lucht naar buiten afvoert is gemiddeld genomen €75 goedkoper doordat er geen koolstoffilter bij geleverd wordt. Let hierbij wel op dat je vaak extra afvoerbuizen nodig hebt.

Onze ervaringen met de Bora Pure

Wij vinden de Bora Pure een prachtige kookplaat. De vernieuwde bediening is een welkome toevoeging en de styling wat ons betreft sterk verbeterd. De ‘oude’ Basic serie staat compleet buitenspel naar de nieuwere Pure Serie.

Een nadeel van de Bora Pure daarentegen zit hem voor in de prijs. Er zijn goedkopere kookplaten met afzuiging die een vergelijkbaar design en specificaties hebben maar een stuk voordeliger zijn in aanschaf. Kijk bijvoorbeeld eens naar Senza Nome of Küppersbusch.

Ik wil graag een Bora Pure kopen

Neem contact op voor de prijs en levertijd

22 Replies to “Onze ervaringen met de Bora Pure”

 1. Welk plasmafilter zou u adviseren icm de Bora pure puru? De link in dit artikel naar Plasmafilters werkt niet.

  1. Beste Marcel,

   Wij zijn nog flink aan het uitbreiden in informatie maar hebben de pagina’s vast klaargezet. Vandaar dat de link nog niet werkt. onze excuses voor het ongemak.

   Bora raadt het af met een plasmafilter te werken en geeft aan dat de garantie komt te vervallen bij gebruik van een plasmafilter. Desalniettemin zijn wij van mening dat de toepassing van een plasmafilter dermate groot is dat wij het wel degelijk aanraden. Wij hebben heel veel klanten mogen blij maken met een Bora met plasmafilter.

   Allereerst is het belangrijk dat u kiest voor de Bora PURA (afzuiging naar buiten). Op de afzuig pijp sluit u vervolgens geen afvoerkanaal aan maar een plasmafilter. De plasmafilters van Avitana zijn goedgekeurd en voorzien van VDE Keurmerk. Zij bieden ook een plasmafilter aan dat speciaal is gemaakt voor onder de plint (Quadro 800 of Quadro 750L). Daarnaast zijn de avitana filters als enige uit te breiden met een plintrooster, hierdoor wordt vochtige lucht onder de kastjes vandaan geblazen. Dit is uitermate belangrijk om schimmelvorming onder de kasten te vermeiden. Wij kunnen u deze leveren tegen de scherpste prijs van Nederland.

  1. Beste Maré,

   Excuses voor de late reactie.

   Het is inderdaad niet mogelijk om de Bora Puru (recirculatie) te gebruiken in combinatie met een plasmafilter. Deze heeft namelijk geen luchtafvoer. Dit model reinigt de lucht zelf door middel van een koolstoffilter, en blaast deze direct weer uit. Hierdoor is er nergens ruimte om een plasmafilter tussen te plaatsen.

    1. Beste Stef,

     Hoewel dit bij veel kookplaten met afzuiging wel het geval is. Zit er bij Bora wel een verschil in. De Bora Pura heeft een luchtuitvoer waarop kanalen kunnen worden aangesloten, en de Bora Puru heeft dit niet. Naderhand de koolstoffilters verwijderen is dus niet mogelijk.

     Je kunt deze kookplaten wel ombouwen met een accessoire, maar als je direct de juiste kiest zou het natuurlijk een stuk makkelijker zijn.

     – Pieter

  1. Beste Mike,

   Een Bora Pure is gemaakt om 2 fase (perilex stekker) aan te sluiten. Er zijn dus geen nadelen bij gebruik van een 2-fase aansluiting.

 2. Ik heb eens gehoord dat in de keuken de ramen beslagen raken doordat de gefilterde lucht circuleert. Klopt dit?

  1. Beste Sietse,

   Goede vraag!

   Het antwoord hangt van een aantal factoren af.

   In essentie is wat je gehoord hebt waar. Kooklucht bestaat uit 3 elementen; bacteriën (die geur veroorzaken), vet en condens. Bij een recirculatie oplossing zuig je de kooklucht op, passeert het een koolstoffilter en blaas je terug de ruimte in. Dit koolstoffilter is in staat om de kooklucht tot ongeveer 70% te filteren. Daarnaast blijft er nog wat achter in de afzuiginstallatie, maar er word ook een residu de kamer in terug geblazen.

   Met name in een kleine ruimte of wanneer de afzuiging in een ruimte met veel ramen geplaatst is, is het mogelijk dat de ramen beslaan. Als je een grote (woon)keuken hebt zal dit probleem zich een stuk minder snel voordoen.

   Wanneer je normaal gesproken al veel last hebt van condens in huis dan is het ook absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen naar de installaties van Gutmann. Dit merk levert afzuigkappen en kookplaten met afzuiging met een condensfilter. De kooklucht bestaande uit 3 elementen wordt dan als eerste door een condensfilter geleid om het vocht te filteren, vervolgens door een koolstoffilter of plasmafilter om de bacteriën en het vet te verwijderen. Met name met gebruik van een plasmafilter heb je dan een zeer efficiente reiniging van de kooklucht.

 3. Na het verwisselen van het koolstoffilter blijft de kookplaat de F weergeven. Hij schakelt niet terug naar de normale A. Ik zag ook geen vervuiling in het 1 jaar gebruikte koolstoffilter.
  Moet je de afzuig resetten? Kun je vervuiling zien op/in het gebruikte filter?

  1. Beeste Joanne,

   Het is lastig je vraag correct te beantwoorden gezien ik weinig infortmatie heb over het type koolstoffilter of kookplaat.

   Echter is het belangrijk je koolstoffilter optijd te vervangen, doe je dit niet dan is er geen enkel werking van de afzuiging en blaas je vuile lucht regelrecht terug de kamer in. Aan het filter kan je meestal niet direct zien dat het vuil is, maar je voelt wel dat het na een tijd vettig is. Raadpleeg aub de gebruiksaanwijzing om de foutmelding te herleiden en voor de werking van jouw specifieke koolstoffilter. Sommige koolstoffilters kun je namelijk reinigen in de oven.

   Met vriendelijke groet,

   – Nick

 4. Klopt het dat er onder de bora een ondiepe lades zitten? Ik bedoel dan de diepte en niet de hoogte van de la. Dit werd ons verteld door de keukenleverancier maar een andere ontkent dat nl week.

  1. Beste Nanda,

   Er zijn een paar manieren denkbaar.

   Allereerst de recirculatie variant, deze variant behoeft geen buizen omdat de gefilterde lucht achter de keukenkast wordt uitgeblazen. Hierbij heb je geen kortere lades nodig.

   Luchtafvoer naar buiten: Stel dat je de kookplaat inbouwt in een aanrecht dat tegen de muur staat, met een blad diepte van 60cm, dan lopen de buizen achter de kast richting de vloer. Deze buizen hebben uiteraard wat ruimte nodig, waardoor je inderdaad moet werken met ingekorte laden.

   Luchtafvoer met bladdiepte van minimaal 70cm of inbouwen in een kookeiland. In deze variant kunt je een inbouwkast bestellen geschikt voor 60cm diepte waardoor achter de kast een ruimte ontstaat van 10cm. Deze 10 cm kun je gebruiken om de buizen doorheen te laten lopen. Hierdoor heb je dus even diepe laden over als bij de standaard maat van 60cm diepte, en zijn de buizen mooi tussen of achter de keukenkasten weggewerkt.

   Ik hoop dat ik je vraag beantwoord heb.

   Met vriendelijke groet,

   Kookplaatmetafzuiging.nl

 5. Vocht levert op termijn geen problemen op bij recirculatie die tussen de kasten geplaatst wordt? Of moet je de “kookkast” aan de achterzijde voorzien van folie of iets?

  1. Beste Jaap,

   Ventilatie is de sleutel, als je de kooklucht tussen de kasten uitblaast zou ik adviseren om aan de bovenzijde van de plint gaten te houde, bijvoorbeeld een cm over de hele lengte van de plint. Dit is echter wel afhankelijk van welk merk kookplaat je hebt. Sommige merken hebben namelijk slimme oplossingen om het vocht er al uit te filteren.

 6. U schrijft over een ombouw mogelijkheid van de X Pure/Pure van een koolstoffilter nar een buitenafvoer met assesoires. Ik ben erg benieuwd naar wat daar voor nodig is.

 7. Kun je onder een Bora kookplaat met afzuiging naar buiten ook een oven inbouwen of alleen een kastje of lades?

  1. Beste Corine,

   De Bora kookplaat heeft onder het keukenblad wat ruimte nodig om de afzuiging te laten werken. Deze motor hangt als het ware onder de kookplaat en strekt vanaf de glasplaat zo’n 20cm naar beneden. Hierdoor is het in een standaard opstelling niet mogelijk om een oven in te bouwen onder de Bora kookplaat.

   Een ladekast is wel mogelijk, hierbij offer je zo’n 20cm ruimte op van de bovenste lade. Tip: neem bij afzuiging naar buiten een blad van 70cm diep. Zodoende kun je de buizen achter het keukenkastje door laten lopen zonder dat de lades ingekort moeten worden!

   Met vriendelijke groet,

   Kookplaatmetafzuiging.nl

 8. Ik ben van plan om een kookeiland te plaatsen van 1 meter diep. De Bora Pure komt in een lade blok met een diepte van 60cm en aan de andere kant van het eiland komt een kast (met deurtjes) van 40cm diep. Is dit mogelijk om te installeren met oog op de recirculatie of is er dan te weinig ruimte om de lucht af te voeren terug de keuken in?

  1. Beste Julien,

   Bedankt voor je vraag.

   Bij het plaatsen van de Bora kookplaat in een kookeiland hoeft dit geen probleem te zijn. Het enige waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van de keuken is dat er een ruimte van minimaal 25mm tussen de rugwanden van de kasten is. Deze ruimte is benodigd om de gefilterde kooklucht kwijt te kunnen.
   inbouwmaten Bora recirculatie

Comments are closed.

Veilig kopen

Gratis retourneren

Beste prijs

De waardering van kookplaatmetafzuiging.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 31 reviews.