Een plasmafilter, hoe werkt dat?

Een plasmafilter, hoe werkt dat?

Een nieuwe ontwikkeling in keukenland waar nog niet veel mensen van af weten, maar wat in rap tempo de markt bestormd. Omdat het product volkomen nieuw is zijn mensen van nature wat wat huiverig, maar wij geloven dat dit product in iedere keuken terecht hoort. Er zijn momenteel 2 grote producenten van plasmafilters, Avitana en Plasmamade. Door meer uitleg te bieden zijn we benieuwd naar uw mening, we horen graag wat u vindt in de comments.

Wat doet een plasmafilter?

Een plasmafilter is een apparaat wat je aansluit op een afzuigkap. Het gebruikelijke afvoerkanaal dat naar buiten loopt kan worden afgedicht en in de plaats hiervan monteer je een plasmafilter.

Kooklucht bestaat over het algemeen uit damp, geur moleculen, vet en in sommige gevallen ook rook. Wanneer de kooklucht het plasmafilter ingeblazen wordt treedt het plasmafilter in werking. Van binnen wordt er met gebruik van een techniek genaamd ‘koude verbranding’ wordt de lucht gezuiverd van pollen, bacteriën en uiteraard de kookgeur.

Rondo 500 plasmafilter
Standaard plasmafilter

Voordelen van een plasmafilter

Er zijn tal van argumenten te bedenken waarom een plasmafilter in iedere keuken thuishoort. De belangrijkste argumenten om er een aan te schaffen zijn installatiegemak, het creëren van een gezond luchtklimaat in huis en energiebesparing.

Energie besparen met behulp van een plasmafilter

Gemiddeld genomen heeft een degelijke afzuigkap een afzuig vermogen van zo’n 700m3 per uur. Wanneer je een woonkamer hebt van 100m3 (een forse woonkamer), zuig je dus 7x per uur de warme lucht af en voert deze naar buiten met een traditioneel afzuigsysteem. Door kieren en deuren vult de kamer zich met koude lucht van buiten en u stookt letterlijk voor de vogels.

Een plasmafilter filtert de lucht en blaast deze niet naar buiten, maar blaast deze warme lucht, geurloos, terug de kamer in.

Installatiegemak

Ten opzichte van afzuiging naar buiten

Bij het plaatsen of verplaatsen van een afzuigkap biedt een plasmafilter enorm aansluit gemak. Ten opzichte van de traditionele luchtafvoer naar buiten hoeft er geen stelsel van afvoerbuizen te worden aangelegd. Je kunt gewoon de afzuigkap op de gewenste plek ophangen en het plasmafilter aansluiten.

Ten opzichte van een recirculatie met behulp van koolstoffilters

Een veelgebruikt alternatief voor afvoer naar buiten is het gebruik van een (actief) koolstoffilter. Deze filteren ook de lucht en zijn in aanschaf een stuk goedkoper. Het grote nadeel van een koolstoffilter is dat deze gewoonlijk eens in de zes maanden vervangen of gereinigd dienen te worden. Je zit dus ieder half jaar vast aan een de aanschaf en vervanging van het koolstoffilter. Een plasmafilter gaat de gehele levensduur van de keuken mee en hoeft nooit gereinigd te worden. U moet alleen na het koken de afzuigkap nog even na laten draaien om het systeem schoon te houden.

Welke aanbieders zijn er?

Plasmamade

Plasmamade is een actieve aanbieder op de Nederlandse markt. Zij hebben een volledige lijn plasmafilters en beiden deze bij veel keukenwinkels aan. Hierdoor kom je dit merk regelmatig tegen.

Avitana/Plasmahome

Avitana is een duitse fabrikant van plasmafilters die je een stuk minder tegenkomt als particulier. Zij produceren namelijk hun eigen label, maar daarnaast ook voor andere grote fabrikanten als Boretti en Inventum.

Welk plasmafilter raden wij aan?

Allereerst willen wij beginnen met de kanttekening dat beide plasmafilters in onze ogen prima zijn. Wij hebben gekozen voor de plasmafilters van Avitana, zij bieden een volledige lijn plasmafilters en met name het filter voor de kookplaten met afzuiging is beter. Daarnaast hebben de filters van Avitana wel de testen van de Duitse VDE doorstaan en de Plasmahome (nog) niet.

Een kookplaat met afzuigen en plasmafilter, kan dat?

Ja, dit kan. Bora is de enige aanbieder van kookplaten met afzuiging die een plasmafilter niet toestaat. De rest van de aanbieders allemaal wel. Er zijn zelfs plasmafilters die speciaal gemaakt zijn om aan te sluiten op een kookplaat met afzuiging.

Onze keuze is de Quadro 800 van Avitana

De Quadro 800 is een plasmafilter speciaal ontworpen voor plaatsing op plafondunits of aan een kookplaat met afzuiging. Dit filter is beter dan de concurrentie omdat dit het enige filter is dat de lucht onder de plint vandaan kan blazen door middel van een plintrooster.

Het oogt misschien iets minder charmant, maar het voorkomt wel dat zeer ongezonde en soms zelfs giftige schimmels zich kunnen gaan nestelen in uw keuken.

Plasmafilter voor kookplaat met afzuiging
Quadro 800 plasmafilter

Waar kan ik het beste een plasmafilter kopen?

U kunt uw plasmafilter direct bestellen bij de Apparatenman. Indien u een plasmafilter wilt kopen in combinatie met een kookplaat met afzuiging dan kunt u van ons een aanbieding krijgen met flinke korting. Neem hiervoor contact met ons op!

Ik wil een plasmafilter kopen

Wij kunnen u de beste prijs van Nederland geven

7 Replies to “Een plasmafilter, hoe werkt dat?”

 1. Beste Helena,

  Dit type downdraft systeem vereist een andere oplossing als de meeste downdraft kookplaten met afzuiging. Voor de meelezers; bij de meeste kookplaten met afzuiging kun je het beste de Quadro 800 gebruiken. Aangezien dit systeem een vrijstaande motoreenheid heeft met een afzuigdiameter van 15cm en intensiefstand van 750m3 raden wij een Rondo 800/210 aan. Deze past op het systeem en kan qua vermogen ook met dit systeem overweg.

  Bij gebruik kunt u het beste de afzuiger 10 minuten voor het koken te activeren. Zodoende worden er luchtstromen gecreëerd in de ruimte die het afzuig vermogen verbeterd. Het afzuigsysyeem is het meest efficient als dit op half of laag vermogen draait. Dit geeft het plasmafilter meer tijd de kooklucht te verschonen.

 2. Ik ben toch benieuwd naar deze plasmafilters. Wij laten binnenkort een nieuwe keuken plaatsen en lijkt me zo’n filter ideaal, maar ik heb erg mijn twijfels over het vet dat opgezogen wordt. Nu heb ik een afzuiging met een normaal filter en deze zit om het half jaar helemaal vol met vet van het olie. De druppels hangen er af en toe aan. Hoe werkt dat nou precies met die plasmafilters? Want het lijkt mij heel sterk dat het vet zomaar verdwijnt of oplost dmv dat filter. Het moet toch ergens heen?

  1. Beste Marvin,

   Bedankt voor je vraag!

   Achter de werking van een plasmafilter hangt een ingewikkeld proces. Er wordt een proces binnen dit filter gecreëerd wat koude verbranding heet. Alle technische termen en processen even daargelaten zorgt een magnetisch veld ervoor dat het vet ‘verbrand’. Bij deze verbranding komt geen vuur te pas zoals bij warme verbranding. Ook blijft er geen residu achter van de vetmoleculen.

   Door dit proces reinigt een plasmafilter zichzelf. Het enige wat je hoeft te doen is het filter na het koken nog even 20 minuten te laten nadraaien en alles is weer brandschoon.

   Met vriendelijke groet,

   Nick – Kookplaatmetafzuiging.nl

  1. Beste Arjaan,

   Het opvangen van het vocht is helaas niet eens van de aspecten die door een plasmafilter wordt opgevangen, dit zit hem in het apparaat dat ervoor gebruikt wordt. Ervaart u veel condens in de ruimte waar wordt gekookt dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een Gutmann kookplaat met afzuiging. Deze kookplaat beschikt in de afzuiginstallatie over een speciaal opvangfilter voor condens.

   De meeste fabrikanten hebben hier uitgebreid over nagedacht en een oplossing in het apparaat getroffen om het condens te scheiden uit de kooklucht. Gutmann heeft hier de meest prominente oplossing voor naar ons weten.

   Met vriendelijke groet,

   Nick – Kookplaatmetafzuiging.nl

 3. Wij hebben sinds augustus een plasmafilter.
  Tijdens het koken ontstaat er nu enorm veel condens op het keukenkraan en op de ramen van de openslaande deuren aan de andere kant van de huiskamer.
  De vochtingsgraad loopt op van 62 naar 80 gemeten op de hydrometer.
  De mechanische ventilatie zetten we op de hoogste stand, ook dit helpt niet.
  Voorheen met een afzuigkap met afzuiging naar buiten was dit niet aan de orde.
  Wij zijn dus niet zo blij met het plasmafilter.
  Hoe kunnen wij dit oplossen?

  1. Hoi Marga,

   Wat vervelend om te horen dat uw plasmafilter niet bevalt. De eerste tip die ik graag meegeef is, zoek contact met de leverancier van het plasmafilter. Wellicht hebben zij een coulanceregeling. Wij hebben zoveel vertrouwen in het product dat we (gedeeltelijk) het aankoopbedrag terugstorten en het filter retour nemen wanneer het niet bevalt. Dit draagt echter niet bij aan een oplossing, want er ligt dan natuurlijk nogsteeds geen oplossing op tafel.

   De oplossing zit denk ik in de afzuigkap. Wat voor afzuigkap heeft u nu? En wat zijn de afmetingen van de ruimte? Neem anders eens telefonisch of mailcontact op. Dan kunnen we denken aan een maatwerk oplossing.

   Wanneer je een relatief kleine ruimte hebt kun je beter kiezen voor het gebruik van een afzuigkap met een condensfilter systeem. Het vocht wordt dan als eerst uit de kooklucht gefilterd en kan niet meer in de ruimte terugkomen. Denk hierbij aan een fabrikant als Novy/Berbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kookplaatmetafzuiging.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 22 reviews.
Bel ons voor de dagprijs!