Een plasmafilter, hoe werkt dat?
Een nieuwe ontwikkeling in keukenland waar nog niet veel mensen van af weten, maar wat in rap tempo de markt bestormd. Omdat het product volkomen nieuw is zijn mensen van nature wat wat huiverig, maar wij geloven dat dit product in iedere keuken terecht hoort. Er zijn momenteel 2 grote producenten van plasmafilters, Avitana en Plasmamade. Door meer uitleg te bieden zijn we benieuwd naar uw mening, we horen graag wat u vindt in de comments.
Wat doet een plasmafilter?
Een plasmafilter is een apparaat wat je aansluit op een afzuigkap. Het gebruikelijke afvoerkanaal dat naar buiten loopt kan worden afgedicht en in de plaats hiervan monteer je een plasmafilter.
Kooklucht bestaat over het algemeen uit damp, geur moleculen, vet en in sommige gevallen ook rook. Wanneer de kooklucht het plasmafilter ingeblazen wordt treedt het plasmafilter in werking. Van binnen wordt er met gebruik van een techniek genaamd ‘koude verbranding’ wordt de lucht gezuiverd van pollen, bacteriën en uiteraard de kookgeur.

Voordelen van een plasmafilter
Er zijn tal van argumenten te bedenken waarom een plasmafilter in iedere keuken thuishoort. De belangrijkste argumenten om er een aan te schaffen zijn installatiegemak, het creëren van een gezond luchtklimaat in huis en energiebesparing.
Energie besparen met behulp van een plasmafilter
Gemiddeld genomen heeft een degelijke afzuigkap een afzuig vermogen van zo’n 700m3 per uur. Wanneer je een woonkamer hebt van 100m3 (een forse woonkamer), zuig je dus 7x per uur de warme lucht af en voert deze naar buiten met een traditioneel afzuigsysteem. Door kieren en deuren vult de kamer zich met koude lucht van buiten en u stookt letterlijk voor de vogels.
Een plasmafilter filtert de lucht en blaast deze niet naar buiten, maar blaast deze warme lucht, geurloos, terug de kamer in.
Installatiegemak
Ten opzichte van afzuiging naar buiten
Bij het plaatsen of verplaatsen van een afzuigkap biedt een plasmafilter enorm aansluit gemak. Ten opzichte van de traditionele luchtafvoer naar buiten hoeft er geen stelsel van afvoerbuizen te worden aangelegd. Je kunt gewoon de afzuigkap op de gewenste plek ophangen en het plasmafilter aansluiten.
Ten opzichte van een recirculatie met behulp van koolstoffilters
Een veelgebruikt alternatief voor afvoer naar buiten is het gebruik van een (actief) koolstoffilter. Deze filteren ook de lucht en zijn in aanschaf een stuk goedkoper. Het grote nadeel van een koolstoffilter is dat deze gewoonlijk eens in de zes maanden vervangen of gereinigd dienen te worden. Je zit dus ieder half jaar vast aan een de aanschaf en vervanging van het koolstoffilter. Een plasmafilter gaat de gehele levensduur van de keuken mee en hoeft nooit gereinigd te worden. U moet alleen na het koken de afzuigkap nog even na laten draaien om het systeem schoon te houden.
Welke aanbieders zijn er?
Plasmamade
Plasmamade is een actieve aanbieder op de Nederlandse markt. Zij hebben een volledige lijn plasmafilters en beiden deze bij veel keukenwinkels aan. Hierdoor kom je dit merk regelmatig tegen.
Welk plasmafilter raden wij aan?
Allereerst willen wij beginnen met de kanttekening dat beide plasmafilters in onze ogen prima zijn. Wij hebben gekozen voor de plasmafilters van Avitana, zij bieden een volledige lijn plasmafilters en met name het filter voor de kookplaten met afzuiging is beter. Daarnaast hebben de filters van Avitana wel de testen van de Duitse VDE doorstaan en de Plasmahome (nog) niet.
Een kookplaat met afzuigen en plasmafilter, kan dat?
Ja, dit kan. Er zijn zelfs enkele merken die het gebruik van een plasmafilter toejuichen. Welk filter het beste toepasbaar in uw situatie hangt af van het type kookplaat met afzuiging.
Onze keuze is de Quadro 800 van Avitana
De Quadro 800 is een plasmafilter speciaal ontworpen voor plaatsing op plafondunits of aan een kookplaat met afzuiging. Dit filter is beter dan de concurrentie omdat dit het enige filter is dat de lucht onder de plint vandaan kan blazen door middel van een plintrooster.
Het oogt misschien iets minder charmant, maar het voorkomt wel dat zeer ongezonde en soms zelfs giftige schimmels zich kunnen gaan nestelen in uw keuken.

Waar kan ik het beste een plasmafilter kopen?
U kunt uw plasmafilter direct bestellen bij de Apparatenman. Indien u een plasmafilter wilt kopen in combinatie met een kookplaat met afzuiging dan kunt u van ons een aanbieding krijgen met flinke korting. Neem hiervoor contact met ons op!
Ik wil een plasmafilter kopen
Wij kunnen u de beste prijs van Nederland geven
24 Replies to “Een plasmafilter, hoe werkt dat?”
Beste Helena,
Dit type downdraft systeem vereist een andere oplossing als de meeste downdraft kookplaten met afzuiging. Voor de meelezers; bij de meeste kookplaten met afzuiging kun je het beste de Quadro 800 gebruiken. Aangezien dit systeem een vrijstaande motoreenheid heeft met een afzuigdiameter van 15cm en intensiefstand van 750m3 raden wij een Rondo 800/210 aan. Deze past op het systeem en kan qua vermogen ook met dit systeem overweg.
Bij gebruik kunt u het beste de afzuiger 10 minuten voor het koken te activeren. Zodoende worden er luchtstromen gecreëerd in de ruimte die het afzuig vermogen verbeterd. Het afzuigsysyeem is het meest efficient als dit op half of laag vermogen draait. Dit geeft het plasmafilter meer tijd de kooklucht te verschonen.
Ik ben toch benieuwd naar deze plasmafilters. Wij laten binnenkort een nieuwe keuken plaatsen en lijkt me zo’n filter ideaal, maar ik heb erg mijn twijfels over het vet dat opgezogen wordt. Nu heb ik een afzuiging met een normaal filter en deze zit om het half jaar helemaal vol met vet van het olie. De druppels hangen er af en toe aan. Hoe werkt dat nou precies met die plasmafilters? Want het lijkt mij heel sterk dat het vet zomaar verdwijnt of oplost dmv dat filter. Het moet toch ergens heen?
Beste Marvin,
Bedankt voor je vraag!
Achter de werking van een plasmafilter hangt een ingewikkeld proces. Er wordt een proces binnen dit filter gecreëerd wat koude verbranding heet. Alle technische termen en processen even daargelaten zorgt een magnetisch veld ervoor dat het vet ‘verbrand’. Bij deze verbranding komt geen vuur te pas zoals bij warme verbranding. Ook blijft er geen residu achter van de vetmoleculen.
Door dit proces reinigt een plasmafilter zichzelf. Het enige wat je hoeft te doen is het filter na het koken nog even 20 minuten te laten nadraaien en alles is weer brandschoon.
Met vriendelijke groet,
Nick – Kookplaatmetafzuiging.nl
Lijkt mij een goed systeem, maar waar blijft het vocht waarvan veel vrijkomt tijdens koken?
Beste Arjaan,
Het opvangen van het vocht is helaas niet eens van de aspecten die door een plasmafilter wordt opgevangen, dit zit hem in het apparaat dat ervoor gebruikt wordt. Ervaart u veel condens in de ruimte waar wordt gekookt dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een Gutmann kookplaat met afzuiging. Deze kookplaat beschikt in de afzuiginstallatie over een speciaal opvangfilter voor condens.
De meeste fabrikanten hebben hier uitgebreid over nagedacht en een oplossing in het apparaat getroffen om het condens te scheiden uit de kooklucht. Gutmann heeft hier de meest prominente oplossing voor naar ons weten.
Met vriendelijke groet,
Nick – Kookplaatmetafzuiging.nl
Wij hebben sinds augustus een plasmafilter.
Tijdens het koken ontstaat er nu enorm veel condens op het keukenkraan en op de ramen van de openslaande deuren aan de andere kant van de huiskamer.
De vochtingsgraad loopt op van 62 naar 80 gemeten op de hydrometer.
De mechanische ventilatie zetten we op de hoogste stand, ook dit helpt niet.
Voorheen met een afzuigkap met afzuiging naar buiten was dit niet aan de orde.
Wij zijn dus niet zo blij met het plasmafilter.
Hoe kunnen wij dit oplossen?
Hoi Marga,
Wat vervelend om te horen dat uw plasmafilter niet bevalt. De eerste tip die ik graag meegeef is, zoek contact met de leverancier van het plasmafilter. Wellicht hebben zij een coulanceregeling. Wij hebben zoveel vertrouwen in het product dat we (gedeeltelijk) het aankoopbedrag terugstorten en het filter retour nemen wanneer het niet bevalt. Dit draagt echter niet bij aan een oplossing, want er ligt dan natuurlijk nogsteeds geen oplossing op tafel.
De oplossing zit denk ik in de afzuigkap. Wat voor afzuigkap heeft u nu? En wat zijn de afmetingen van de ruimte? Neem anders eens telefonisch of mailcontact op. Dan kunnen we denken aan een maatwerk oplossing.
Wanneer je een relatief kleine ruimte hebt kun je beter kiezen voor het gebruik van een afzuigkap met een condensfilter systeem. Het vocht wordt dan als eerst uit de kooklucht gefilterd en kan niet meer in de ruimte terugkomen. Denk hierbij aan een fabrikant als Novy/Berbel.
Wat is de reden dat Bora op de PURA en andere modellen zonder recirculatie geen plasmafilter toestaat. Wat is technisch gesproken een nadelig effect van plasma filters, corrosie van de kookplaat?
Beste Simon,
Bedankt voor de vraag.
Wij hebben veel contact gehad met verschillende fabrikanten en de theorieën lopen uiteen. Hierdoor kan ik helaas dan ook geen sluitend antwoord geven.
Wij hebben eens vernomen dat de onderkant van de afzuiger niet vernikkeld is. Een mogelijke uitleg is dan ook dat het plasmafilter meer tegendruk geeft waardoor er vocht blijft hangen op deze niet vernikkelde ondergrond en er mogelijk versneld corrosie optreed. Wij weten niet of het waar is, het is een theorie.
Een andere theorie is dat een koolstoffilter eens per jaar vervangen moet worden. De Bora koolstoffilters kosten +/- €100 terwijl een koolstoffilter voor een goedkope afzuigkap amper €30 kost. Als je dit bekijkt zit er natuurlijk een gigantisch verdienmodel in de koolstoffilters, maar nogmaals, dit is slechts een theorie.
Een sluitend antwoord hebben wij in ieder geval nog niet gekregen. Maar ik heb stiekem thuis wel een Bora met plasmafilter.
Welk plasma filter moet ik hebben voor een Bora Pura?
En waar monteer ik deze?
Goedemorgen Mark,
Ik wil even beginnen met de opmerking; Bora geeft geen garantie op hun producten wanneer je het gebruikt in combinatie met een plasmafilter. Het vervelende hieraan is dat een Bora in combinatie met een plasmafilter wel heel erg goed werkt.
Wanneer je De Bora PURA wilt uitrusten met een plasmafilter dan breng je achter de kast langs een buis aan die doorloopt tot onder de keukenkasten. Onder de keukenkasten leg je het plasmafilter neer en sluit je aan op de luchtafvoer buizen. Het allermooist is dan als je de lucht vervolgens door middel van een rooster onder de kasten uitblaast.
Hallo
Wij hebben een pelgrim ( IKR4082M) Hoob in hob 83 cm met afzuiging naar buiten( beneden ) Nu is helaas tijdens de bouw van onze woning vergeten deze aansluiting te maken en dus is de vraag of wij ipv de afzuiging naar buiten een plasma filter willen. Wij hebben hier geen ervaring mee en vragen dan ook af zelfs na het lezen van deze site ( zeer informatief) wat voor ons de beste optie is. Wel alsnog een gat door de cement dekvloer laten boren en in de kruipruimte van ons huis een afvoersysteem dat naar de garage en vervolgens naar buiten loopt aan te laten leggen of dit niet doen en een plasmafilter gaan gebruiken. En zo ja welke is dan voor dit type kookplaat van Pelgrim met afzuiging geschikt
Graag hoor ik van u
Beste Jessica,
Uiteraard zit de beslissing in eerste instantie in wat jouw voorkeur heeft. Lucht afvoeren naar buiten heeft voor sommige mensen nog altijd de voorkeur. Als jij in eerste instantie met de aannemer hebt afgesproken de kooklucht naar buiten te brengen dan zou dit in theorie uiteraard mogelijk zijn.
Wij prijzen plasmafilters absoluut aan omdat ze erg goed werken. De luchtzuivering is zo efficiënt dat het naar de primaire toepassing zelfs helpt de lucht in de ruimte te reinigen (bijvoorbeeld bij hooikoorts erg fijn).
De kooklucht wordt door een plasmafilter tot op 99% gereinigd. Hierdoor heb je een net zo goed resultaat als lucht naar buiten. Maar een plasmafilter heeft nog meerdere voordelen. Bijvoorbeeld dat je de warme lucht binnen houdt. Ik zou je ook geen reden kunnen geven om het af te raden.
Deze kookplaat is geschikt om te gebruiken met zowel de Plasmamade GUC1314, als de Avitana Quadro 800. Wij werken graag met de Quadro 800.
Mocht je meer willen weten over het filter of een bestelling willen plaatsen dan kan je ons altijd bellen of mailen!
Hallo,
Wij gaan een nieuwe keuken aanschaffen en zitten te denken aan plasmamade. We schaffen waarschijnlijk een Siemens inductiekookplaat met afzuiging aan. Nu hoef je bij afzuiging met koolstoffilters geen rooster in je plint te plaatsen maar wordt aan de bovenkant van de plint 1cm vrij gehouden om de lucht weg te blazen. Kan dit met de plasmamade ook of moet je perse een rooster in je plint plaatsen?
Beste Guusje,
Zowel bij recirculatie met een koolstoffilter als met een plasmafilter is het mogelijk om te ventileren door een cm ruimte tussen de plint en de kast te houden. Dit geeft een vergelijkbaar resultaat. Het allermooist is altijd om de lucht door de plint terug de kamer in te blazen. Hiervoor heeft Siemens het accessoire HZ9VRPD0 bij gebruik van een koolstoffilter.
Stel dat u dit echt niet mooi vindt dan is de genoemde centimeter ruimte ook een veelgebruikte toepassing. Ons advies is wel te overwegen de kooklucht door de plint weg te blazen. Dan weet je zeker dat er geen vocht en warmte onder de keuken blijft hangen.
Wij hebben nu een jaar een Gutmann in combinatie met een plasmamadefilter. We merken nu dat zonder dat er gekookt wordt en alleen de afzuiging aanstaat, er toch kookluchten uit het filter komt. Wat kan er aan de hand zijn?
Beste Roy,
Een plasmafilter is een apparaat dat zichzelf reinigt bij gebruik. Wanneer deze is uitgeschakeld stopt deze reiniging. Ik vermoed dat er aan het einde van een kooksessie er vetresten en geurmoleculen in het filter zijn achter gebleven.
Ik raad je aan om de afzuiging na iedere kookbeurt zonder te koken nog even 15-20 minuten te laten nadraaien. Dat geeft het filter de tijd om zichzelf te reinigen. Om het probleem nu direct op te lossen kun je het de afzuiging een tijd laten draaien zonder te koken, ik denk dat het probleem dan verholpen is. Mocht dit niet werken dan kan het een defect zijn aan het filter, neem in dat geval contact op met de fabrikant of je leverancier.
Mret vriendelijke groet,
Nick
Beste Roy van Oosteroom,
Wij zitten er ook over te denken om een Gutman Nivel kookplaat te kopen in onze nieuwe keuken. Wat zijn jou ervaringen met deze kookplaat?
hallo,
wij hebben in 2015 een afzuigkap met plasmafilter in ons nieuwbouwhuis laten plaatsen. alleen de laatste tijd maakt hij meer herrie dan in het begin en het plafond begint aardig vies/vetttig te worden daar waar de lucht naar buiten wordt geblazen. wat zou hiervan het probleem kunnen zijn?
Beste Atty,
Wat vervelend dat de installatie niet naar behoren werkt.
Een plasmafilter werkt geruisloos. Hierdoor vermoed ik dat de afzuigkap niet meer naar behoren werkt. Dit kan vele oorzaken hebben die ik op afstand helaas niet kan inschatten. Mijn vermoeden is dat de afzuigkap niet meer goed afzuigt waardoor de vettige kooklucht het plasmafilter niet bereikt. U kunt het beste even contact opnemen met de fabrikant van de afzuigkap en proberen met hen tot een oplossing te komen. In veel gevallen kan het bedrijf waar u de kap gekocht heeft hier ook in bemiddelen.
Met vriendelijke groet,
Kookplaatmetafzuiging.nl
Ik twijfel tussen een afvoer naar buiten en/of een plasmafilter. We hebben nu een koolstoffilter die ongeveer 45% van de geur oplost. Tijdens het koken hebben we condensvocht op de ramen en slaat het e.e.a. vet aan (kasten e.d.). Kortom dat vocht en vet is een slechte zaak voor keuken (woonkamer) en onze gezondheid. Nu denk ik aan een plasmafilter alleen ingenieurs, archtecten scheepsvaart machinisten en loodgieters uit mijn familie en vriendenkring zeggen allemaal:
Leuk zo’n ding maar dat werkt alleen met droge lucht, kooklucht is vochtig en dat vocht is slecht voor je huis en je gezondheid. Dus zij adviseren mij een buis naar buiten als beste oplossing.
Vandaar mijn vraag, hoe zit dat met vocht? Uw verhaal zegt niets over vochtige kooklucht.
Beste Vincent,
Bedankt voor deze goede vraag! We hebben inderdaad in het artikel nog niet gesproken over vocht bij gebruik van het plasmafilter omdat het plasmafilter hierin geen actieve werking heeft. Een plasmafilter is niet in staat condens uit de kooklucht te filteren. Wanneer dit een bestaand probleem is en u wilt graag recirculeren raad ik u aan de oplossing te zoeken in de afzuiginstallatie.
Bijvoorbeeld de kookplaten met afzuiging van Gutmann beschikken over een condensfilter. Dit is een stalen filter waar warme kooklucht tegen het koude staal aan slaat en hierdoor het condens omzet in vocht. Dit zou het probleem kunnen oplossen. Ik denk dat er meer fabrikanten van afzuigsystemen zijn die een dergelijk systeem toepassen.
Ik wil graag nog even terugkomen op de vetvorming en matige resultaten in de huidige situatie. Wanneer u momenteel een koolstoffilter heb die slecht werkt raad ik u aan deze te vervangen. De verzadiging van een koolstoffilter hangt af van het kookgedrag, deze verzadigd met vet en verliest zijn werking na verloop van tijd. Wanneer u over de levensduur van het filter veel vettig eten heeft bereid kan het zijn dat het filter al eerder verzadigd is dan de fabrikant beloofd. Een plasmafilter reinigt zichzelf waardoor u niet meer tegen het probleem van vet in de keuken aan zult lopen.
Ik hoop dat ik u hiermee heb kunnen helpen bij het maken van uw keuze!
Succes.
– Rob
Beste Vincent, wat is uiteindelijk uw besluit geweest? Wij zitten met hetzelfde dilemma.
Mocht iemand van de site reageren, wij hebben een Siemens iq500 al klaar liggen dus een afzuigkap met condens opvangen(dit was trouwens de 1e keer dat ik daar van hoor) is geen optie voor ons .
Ben benieuwd wat u heeft besloten !
Goed om te weten hoe een plasmafilter werkt. Zo wist ik niet dat je energie bespaart met deze optie. Wij willen ook voor duurzame opties gaan in onze nieuwe keuken die we nu aan het ontwerpen zijn.